wtorek, 13 września 2011

RAFAELLO - palce lizać...

Jeżeli lubisz wiórki kokosowe i budyń to musisz koniecznie zrobić to ciasto. Jest smaczne, łatwe i szybkie, na pewno nie pożałujesz.

Składniki na biszkopt:
6 jajek,
1 ¼ szklanki cukru,
1 szklanka mąki pszennej,
¾ szklanki mąki ziemniaczanej,
1 łyżka octu,
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,

Masa budyniowa:
2 ugotowane budynie śmietankowe (z mniejszą ilością mleka niż jest na opakowaniu)

Masa kokosowa:
20 dag wiórek kokosowych,
⅓ masła,
4 łyżki cukru,
2 łyżki miodu,

Cytryna i przegotowana woda do nasączenia biszkoptów – proporcje wg uznania.

Białka i cukier ubijamy na sztywno, dodajemy ocet i żółtka – jeszcze chwile ubijamy, aż się wszystko połączy. Następnie przesiewamy mąkę ziemniaczaną i pszenna, i razem z proszkiem do pieczenia wsypujemy do ubitych jajek, delikatnie mieszamy. Pieczemy w piekarniku ok. 30 min w temperaturze 175° C.
Gotujemy 2-a budynie śmietankowe z mniejszą ilością mleka, żeby masa była gęściejsza niż zwykle.
Rozpuszczamy masło, cukier i miód, dodajemy wiórki i smażymy na złoty kolor. Mieszamy żeby się nie przypaliło.
Biszkopt kroimy na pół. Dolny placek biszkoptu nasączamy, smarujemy kwaśnym dżemem, na dżem wykładamy połowę masy budyniowej. Przykrywamy drugim biszkoptem i też nasączamy. Wierzch biszkoptu smarujemy budyniem i wtłaczamy w ten budyń usmażone lekko ciepłe wiórki.
Pycha

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz