czwartek, 27 października 2011

Cannelloni z mięsem i pieczarkami.

Uwielbiam wszystkie rodzaje makaronów. Moje Cannelloni to propozycja na rurki nadziewane mięsem i warzywami w pysznym sosie pomidorowo-paprykowym.



Składniki:

1 opakowanie makaronu Cannelloni,
500g mięsa mielonego,
2 cebule,
1 duża papryka czerwona,
4 pomidory,
6 pieczarek,
½ puszki kukurydzy,
1 ząbek czosnku,
150 g żółtego sera,
2 łyżki koncentratu,
bazylia,
oregano,
sól,
pieprz,
oliwa do smażenia,

Przygotowanie nadzienia.

Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i smażymy na patelni, następnie dorzucamy mięso mielone i dalej smażymy. W tym czasie kroimy w kostkę pieczarki, paprykę i obrane ze skórki pomidory. Jak mięso się podsmaży dorzucamy do niego pieczarki i prawie całą paprykę (zostawiamy garstkę papryki do sosu). Jak pieczarki puszczą sok odcedzamy cały farsz na sicie i z powrotem wrzucamy na chwilę na patelnie. Dodajemy połowę pomidora, kukurydzę, 50 g startego sera żółtego, łyżeczkę bazylii, łyżeczkę oregano, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe.

Przygotowanie sosu pomidorowo-paprykowego.

Wrzucamy do rondla pozostałą część papryki, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem do miękkości, później dodajemy pozostałe pomidory. Dusimy tak długo, aż się wszystko rozgotuje, na koniec podajemy koncentrat i doprawiamy solą i pieprzem.

Makaron wrzucamy na 3 minuty do wrzątki, wyjmujemy i faszerujemy nadzieniem.

Na dnie naczynia żaroodpornego układamy makaron i zalewamy sosem pomidorowo-paprykowym. Zapiekamy w 180ºC przez około 30 minut. Na 5 minut przed wyjęciem makaronu z piekarnika całość posypujemy startym serem.




Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz