czwartek, 13 października 2011

Lasagne z mięsem mielonym, pomidorami i kukurydzą


Składniki:
12-15 płatów makaronu lasagne,
300 g mięsa mielonego,
2 cebule,
1 ząbek czosnku,
3 pomidory,
½ puszki kukurydzy,
150 g sera żółtego,
oliwa do smażenia,
5 łyżek masła,
3-4 łyżki mąki,
¾ szkl mleka,
oregano,
bazylia,
sól,
pieprz,

Przygotowanie farszu:

Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, i smażymy na oliwie. Następnie dodajemy mielone mięso i smażymy 10-15 minut. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory, odsączoną kukurydzę i dusimy pod przykryciem 10 minut. Przyprawiamy oregano, bazylią, solą i pieprzem.

Przygotowanie sosu beszamelowego:

W garnku roztapiamy 3 łyżki masła, dodajemy mąkę i mieszamy. Gdy masło połączy się z mąką dolewamy mleko i cały czas mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Spód naczynia żaroodpornego smarujemy 2 łyżkami masła, układamy 3-4 warstwy w następującej kolejności: płaty lasagne/farsz mięsny/starty żółty ser/sos beszamelowy, itd. Na wierzchu układamy płaty lasagne i smarujemy je pozostałą częścią sosu beszamelowego. Na 5 minut przed końcem pieczenia całość posypujemy startym serem.
Pieczemy około 30 minut w 180ºC.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz