czwartek, 27 października 2011

Surówka z kalarepy

Kalarepa to samo zdrowie!
Zawiera sód, potas, magnez, wapń, żelazo, mangan, fosfor, miedź, chlor, jod, karoteny, witaminy B1, B2, B6, C, kwas foliowy, szczawiowy.
Kalarepa ma najwięcej wartości odżywczych jak jemy ją na surowo.
Ugotowana kalarepę mogą już jadać dzieci od 7 miesiąca życia.
Kupując kalarepę wybierajmy okazy małe lub średnie, o sztywnych i zielonych liściach.




Składniki:

1 kalarepa,
1 małe jabłko,
1 marchewka,
koper,
sok z cytryny,
majonez,
sól,
pieprz,

Kalarepę, marchew i jabłko ścieramy ma tarce, dodajemy posiekany koper, 1 łyżkę majonezu i doprawiamy solą, pieprzem, i sokiem z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz